Biliyor muydunuz? İnsanlar yemeden yaklaşık 30 gün ve su içmeden 3 gün boyunca yaşayabiliyorken, nefes almadan sadece 3 dakika yaşayabiliyorlar. İşte bu nedenle, hava; insan yaşamı için en zaruri ihtiyaçtır. Şehir hayatında, zamanımızın yaklaşık yüzde 90’ını kapalı ortamlarda geçirdiğimiz için iç ortam hava kalitesinin insan sağlığı üzerinde çok büyük ve önemli bir etkisi var.

Merkezi İngiltere’de bulunan ve internet tabanlı Pazar araştırması ve anket şirketi olan YouGov’un verilerine göre zamanımızın %90’ını çoğunlukla bina ve ulaşım aracı gibi kapalı ortamlarda geçiriyoruz. Araştırmanın en ilginç olan tarafı şu ki, insanların yalnızca %18’i günün en az 21 saatini kapalı ortamlarda geçirdiğini düşünüyor.

İç mekanlarda, hava kalitesini düşüren pek çok etkenin yanı sıra yetersiz havalandırmanın da etkisiyle, günümüzün büyük bir kısmını sağlıksız havayı soluyarak geçiriyoruz. Uyurken, TV izlerken, yemek yerken, spor yaparken, çalışırken yani gündelik hayatımızı sürdürürken zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz evlerimizde, okullarımızda, ofislerimizde kısacası tüm kapalı mekanlarda soluduğumuz hava, dışarıdaki havadan en az 5 kat daha kirli. 

Peki, içerideki hava nasıl dışarıdaki havadan daha kirli olabiliyor?

İç mekan havası dışardaki havadan daha kirli. İç ortamdaki hava kalitesinin daha düşük olmasının pek çok sebebi var. Bunlardan bazıları kullandığımız eşyalar, temizlik malzemeleri, kozmetik ürünleri, mobilya, yalıtım malzemeleri, boya, plastik oyuncaklar, halılar, vb. İç mekanda kullandığımız eşyaların çoğu tozu içine hapseder ve biz farkında bile olmadan bunları solumaya devam ederiz. Boya, izolasyon, mobilya, dolaplar vb. pek çok nedenle aslında kimyasal soluyoruz ve bu kimyasalların etkisi uzun süre devam ediyor.

Madencilerin akciğerinde görülen siyah pigmentler artık şehirli insanlarda da görülüyor!

Araştırmalara göre, iyi havalandırılmamış bir odadaki 1 litre havanın içinde, her biri 0,5 mikron büyüklüğünde yaklaşık 300 bin adet toz partikül bulunuyor. Bu tozların yaklaşık %25’i verdiğimiz soluk ile birlikte dışarıya atılmakta, geriye kalan partiküllerin tamamı ise bronşlarımıza yerleşmektedir. Yaklaşık olarak 1,5-2 litre hava soluduğumuzda, solunum sistemimizde 400.000 adet mikro toz ve aerosol partikülü tutulur. İstirahat halinde akciğerlerimizden günde ortalama 8 bin litre hava geçmekte, fiziksel aktivite esnasında ise bu oran yaklaşık 7 kat artmaktadır. Genelde madencilerin akciğerlerinde görüntülenen siyah pigmentlerin, günümüzde şehirde yaşayan sıradan vatandaşlarda da görüntülenmeye başlaması, hava kirliliğinin ne kadar kritik bir noktaya geldiğinin acı bir göstergesi.

İç ortam hava kalitesi bizi yavaş yavaş zehirliyor!

İç mekan hava kalitesinin kötü olması bizi fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkiler. Astım, solunum hastalıkları, kalp hastalığı ve akciğer hastalıkları riskini arttırır. Nemli veya küflü mekânlarda kişilerin astım hastası olma olasılıkları %40’ın üzerindedir. İç ortam hava kirliliği; öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve göz tahrişi gibi kronik rahatsızlıklara sebep olabilir.

İç ortam hava kalitesindeki sıkıntıların ve bunun insan sağlığı üzerindeki tehdidin farkında olan Sercair, iç mekanlarda hava kalitesini iyileştirmek için AR-GE çalışmalarına devam etmekte ve bir yandan ürünlerini geliştirirken diğer yandan da yeni ürün çalışmalarıyla öne çıkmaktadır.

Sercair, daha temiz iç mekanlar tasarlama hedefiyle Los Angeles’da yolculuğuna başlamıştır. Amerika, Avrupa ve Türkiye pazarında patentli Sercair’in Amerika ofisinde AR-GE ve yazılım çalışmaları devam ederken, üretim süreci ise Türkiye’den yönetilmektedir. Ölçümlenebilir temiz hava teknolojisi ve dezenfektasyon teknolojisi ürünleriyle tüm iç mekanlarda kullanım için dizayn edilen Sercair ürünleri, Türkiye’de 200’e yakın bayisi, perakende zinciri markaları ve online mağaza kanalları aracılığıyla son tüketiciyle buluşmaktadır. Sercair, şu an hava temizleme ve hava düzenleme cihazları, nemlendiriciler, hava ölçüm üniteleri, dezenfektasyon teknolojileri ve UVC sterilizatör kategorilerinde 30’a yakın ürün gamıyla müşteri ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Sercair hava temizleme cihazlarını incelemek için lütfen tıklayınız.